Çiy köftə haqqında bilmədiklərimiz...

SAĞLIQ bölməsi

21:43 - 29 Mart 2023

 Çiy köftə haqqında bilmədiklərimiz...

Çiy köftə və ya "Chee Kofta"... Cənub-Şərqi Anadolunun regional xüsusiyyəti olan bir köftə yeməyidir. Yemək qəlyanaltı və ya məzə kimi verilir və Livan mətbəxindən olan kibbeh nayyeh ilə sıx bağlıdır.

Yenipress.az xəbər verir ki, Türkiyənin Şanlıurfa və Adıyaman bölgəsinin bulqur, izot, qiymə, tomat pastası, soğan, cəfəri və müxtəlif ədviyyatlar yoğrularaq qarışdırılaraq hazırlanan və bişirilmə olmadan istehlak edilən yeməkdir. Şanlıurfa və Adıyamandan başqa, çiy köftə Adana, Qaziantep, Osmaniye, Qəhrəmanmaraş, Diyarbəkir, Mardin, Elazığ, Malatya və Hatay kimi illərdə də hazırlanır. Adətən nazik və uzun (sıxılmış) köftə şəklində və kahı yarpaqları ilə süfrəyə verilir. Şanlıurfada çörəklə, bəzi bölgələrdə lavaş çörəyi ilə yeyilir.

Şanlıurfa bölgəsinə aid çiy köftə ətlə yoğrularkən, Adıyaman bölgəsinə aid çiy köftə ətsiz yoğrulur.

Çiy köftə hazırlanarkən ət, istiot və müəyyən ədviyyatlarla qarışdırılır. Bildiyimiz qədərilə istiotun tərkibində olan antitoksin maddələr çiy ətin tərkibindəki müəyyən bakteriyaları öldürür. Bundan əlavə çiy köftənin haram olması haqqında hər hansı nəss (ayə və hədis) olmadığına görə yeyilməsi caizdir.

Türkiyə mətbəxində mühüm yer tutan çiy köftə Azərbaycanda da çox sevilən yemək növlərindən biridir.

Xəbər xətti